Stârcul cenușiu

Rezervația Naturală Pădurea Ciuașului – Stârcul cenușiu

În Pădurea Ciuașului a comunei Țaga, trăiește cea mai mare colonie mixtă de stârci cenușii și stârci de noapte din nord-vestul țării și singura astfel de colonie a Transilvaniei.
Stârcul cenușiu își face apariția la începutul lunii martie, imediat după dezgheț și migrează în lunile octombrie sau noiembrie spre țările calde, în funcție de cât de grea se dovedește a fi iarna românească. În iernile foarte blânde, stârcii cenușii rămân până târziu în Țaga, până ce își pot procura hrană din apele neînghețate.

Înaripatele obișnuiesc să-și petreacă ziua, pe marginea lacurilor din comuna Țaga, pentru obținerea hranei. Se hrănesc cu pești, broaște, insecte, moluște, viermi și chiar șerpi. Ciocul puternic și ascuțit, ajutându-le la scormonirea solului mâlos și a bălților în căutarea hranei.
Stârcul cenușiu a fost trecut pe lista speciilor protejate la nivel național și european. Este cel mai mare dintre speciile de stârci din Europa, prezintă un penaj cenușiu, cu vârfurile aripilor pictate în negru, cu gâtul și pieptul albicioase, pe creștet cu pene negre care îi flutură elegant pe spate. Zboară grațios la înălțimi amenințătoare, cu un diametru aproximativ al aripilor aflate în zbor, de 170 cm. Cântărește maxim 2 kg, prezintă o înălțime de circa 95 cm și este o pasăre destul de gălăgioasă.
Femelele depun maxim cinci ouă în cuibar, iar perioada de incubație este de 28 de zile, timp în care, ouăle sunt clocite de amândoi partenerii, pe rând. Rata de mortalitate în rândul puilor este destul de mare, motiv petru care, această specie a fost pusă pe lista celor protejate. Vârsta medie de viață a unui stârc cenușiu este de 24 de ani.

Vă invităm să vizitați comuna Țaga, pentru a putea admira aceste păsări deosebite!