Muzeul Etnografic din Țaga

O gospodărie veche datând de prin anii 1920-1930, ce a aparținut unei familii de gospodari înstăriți din Țaga a fost transformată într-un frumos muzeu etnografic.

Transformarea în muzeu s-a realizat prin păstrarea tuturor detaliilor arhitecturale interioare și exterioare originale ale clădirii, precum și a obiectelor din interior.

Muzeul Etnografic din Țaga este construit din piatră, lemn și pământ. Talpa casei este înălțată pe o bază de piatră cu târnaț din lemn sculptat cu motive tradiționale românești, pereții de o grosime considerabilă sunt din pământ clădit și prezintă o culoare specifică zonei „mieriu”, iar acoperișul este îmbrăcat în snopi de trestie.

Casa țărănească pare o construcție de poveste, prin intermediul detaliilor arhitecturale păstrate în interior ce ne duc cu gândul la dragii noștri bunici și străbunici. În interior prezintă: mobilier vechi, obiecte de uz casnic tradiționale din partea locului, piese de costum popular, ștergare, verinci, cearșafuri, fețe de masă, blide, vase ceramice și de lemn, icoane, etc. De asemenea în anexele gospodăriei se întâlnesc alte obiecte valoroase, precum: car, plug, război de țesut, mihei, coșniță, etc…

Prin intermediul muzeului încercăm să punem în valoare, istoria și tradițiile din comuna Țaga.