Fabrica de Brânzeturi Transilvania din Țaga

Fabrica de Brânzeturi Transilvania din Țaga este deținută de Friesland Câmpina România și funcționează printr-un parteneriat între cei doi asociați: AgroTransilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieș, ce au încheiat un acord de închiriere cu deținătorul fabricii, privind producerea brânzei de Năsal sub brandul Napolact, așa cum a devenit cunoscut și atestat ca produs tradițional și a altor produse sub brandurile proprii ale Fabricii de Brânzeturi Transilvania.

Magia prin care grota naturală de la Ţaga, în lungime de 125 metri și lată de 5 metri, este locul unde brânzeturile se transformă în delicatese, este explicat de specialiști printr-un cumul de proprietăți cum ar fi: roca specifică grotei, temperatura constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important prezența Bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare. Această brânză fermentată este cunoscută drept camembertul românesc, unică în lume, fapt datorat acestei bacterii ce nu poate fi reprodusă în alte locații. Doar în grotele de la Țaga și de la Năsal, la Năsal producându-se pentru prima dată cașul, de aici și numele de „Caș de Năsal”, doar în structura acestor dealuri, în roca specifică locului trăiește această bacterie atât de folositoare.

Fabrica de Brânzeturi Transilvania produce și alte sortimente de produse: Produs de Țaga, Moeciu, Bobâlna, Montana, telemea, brânză de burduf și altele. Produse lactate foarte gustoase, pe care vă îndemnăm cu încredere să le încercați!