Castelul Wass

Castelul familiei Wass de la Țaga, este una dintre cele mai vechi construcții din regiune, declarată monument istoric și aflată în domeniul nobiliar al familiei Wass, undeva de pe la mijlocul secolului al XV-lea.

De existența acestui castel se leagă și numele marelui om de cultură ardelean, Gheorghe Șincai, care a petrecut șase ani pe acest domeniu, ca educator al copiilor familiei Wass și secretar personal al contelui Daniel Wass.

Au existat două castele în satul Țaga, unul mare și unul mic, dar din păcate doar cel mic, denumit „Castelul în alb și negru” a rezistat trecerii secolelor.
Castelul mare a fost construit în 1698, de groful Daniel Wass și a fost distrus integral după cel de-al doilea război mondial. De existența acestui castel se leagă și numele marelui om de cultură ardelean, Gheorghe Șincai care a petrecut șase ani pe acest domeniu, ca educator al copiilor familiei Wass și secretar personal al contelui Daniel Wass.

Castelul mic a fost înălțat în 1769 de groful Adam Wass, în stil baroc transilvănean și a suferit de-a lungul timpului unele modificări: zidul în formă de potcoavă și coloane înalte, două pavilioane frontale, un superb pavilion cu rol de bibliotecă, două fântâni arteziene, nu au rezistat trecerii timpului. Castelul are aspectul unui conac de formă dreptunghiulară, cu două turnulețe laterale destul de scunde, cu un singur nivel, dar prevăzut cu subsol.

Este proprietate privată, fiind în posesia unei moștenitoare a familiei Wass, care locuiește într-însul doar o anumită perioadă din an.

Castelul aparține stilului baroc transilvănian și a fost inițial compus din:

  • Castelul propriu-zis (construcție cu parter și subsol, acoperiș mansardat și portic la intrare);
  • Două pavilioane frontale, cu plan pătrat (distruse);
  • Rămășițele unui zid în formă de potcoavă, ornamentat cu coloane;
  • Pavilion-bibliotecă, în stil baroc, cu colonadă (distrus).