Arborele de lalea – Tulipanul

Arborele de lalea – Tulipanul

Arborele de lalea denumit și tulipan, este unul dintre cei mai frumoși arbori ai lumii, este un arbore decorativ, foarte rezistent, originar din America de Nord, ale cărui flori seamănă mult cu frumoasele lalele. Tulipanul poate atinge înălțimi foarte mari, undeva la 30 de metri, iar florile arborelui de lalea sunt lungi de circa 5 cm, fiind decorate la baza petalelor cu o dungă portocalie, iar culoarea petalelor este de un verde crud în lunile de primăvară și de culoare gălbuie, aurie în lunile de toamnă.

Frunzele cresc în formă de liră, grațioase și subțiri. Perioada de înflorire este în lunile aprilie – iunie. Mirosul florilor este unul ușor, suav, ce se poate simți doar în imediata lui apropiere. Face și fructe, acestea având o formă conică, alungită, cu dimensiuni de până la 8 cm, care se maturează toamna.
În Europa a fost adus la jumătatea secolului al XVII-lea pentru decorarea grădinilor regale. Prezența arborelui de lalea la Țaga se datorează familiei nobililor Wass, care și-au realizat o grădină, o alee de arbori ornamentali ce făcea legătura între cele două castele aparținătoare familiei.

În prezent, în Europa se găsesc doar câteva zeci de exemplare, este un arbore ocrotit prin lege, iar în România se găsește doar la Reșița, Aninoasa și la Țaga. Suntem mândrii să avem la Țaga, doi astfel de arbori, pe care vă invităm să veniți să îi admirați în perioada lor de înflorire, în perioada când sunt o splendoare pentru privitori.